50 godina KUD-a "Lipa" Semeljci

Mjesni odbor Općine Semeljci na sjednici 14. 5. 1966. donosi odluku o osnivanju kulturno-umjentičkog društva kojemu je dan naziv ''Lipa'', a jedan od glavnih razloga tome je što se desetak godina ranije u Semeljcima održala velika smotra folklora Slavonije i Baranje.

Na isti dan, točno 50 godina kasnije, KUD ''Lipa'' uspijeva okupiti većinu bivših i sadašnjih članova i podsjetiti kako su zajedništvo i žar za očuvanjem semeljačke tradicije ono što je održalo KUD sve ove godine.

Na svečanoj  proslavi50. godišnjice rada, mlađe generacije upoznali smo sa aktivnostima kroz povijest kojima su stariji članovi svjedočili, a starije članove upoznali sa sadašnjim aktivnostima i radom društva.

Zgodno je spomenuti kako smo istraživanjem dostupnih izvora saznali kako sami početci kulturnog djelovanja u Semeljcima sežu još u kraj 19. stoljeća i prema memoarima Marije Marjanović, rođene Brajković, Hrvatsko seljačko društvo ''Lipa'' datira otprilike kada i naše vatrogasno društvo koje je osnovano 1892. godine.

''Lipa'' je već u prvim službenim godinama rada uspjela privući pažnju te su zabilježeni nastupi na Đakovačkim vezovima i na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu i svi važnim Državnim smotrama folklora gdje su ponosno predstavljali naše selo i tradiciju. Osim folklornih nastupa diljem Hrvatske, lipaši sudjeluju u snimanjima filma, uprizoruju pučke igrokaze, slikaju se za zidne kalendare, sudjeluju u izborima naljepšeg tradicionalnog ruha...

A kao kruna 50-godišnjem zalaganju, KUD je na ovogodišnjoj kvalifikacijskoj smotri folklora za Đakovačke vezove proglašen među tri najbolja KUD-a te osvojio pravo nastupa na centralnoj manifestaciji u nedjelju navečer na 50. Đakovačkim vezovima. Još uvijek ponosno koračamo stazama koje su  naši prethodnici utabali.

Društvo se početkom lipnja sprema na gostovanje kod dugogodišnji prijatelja  iz pjevačke skupine „Lanterna“ iz Marine i Vinišća kraj Trogira, a već drugi tjedan ugošćujemo dvanaest društva iz Slavonije, na  našoj  14. smotri folklora „Kolo na Vrbaku „

Još jednom velika hvala svim članovima, svim simpatizerima  i prijateljima KUD-a. Hvala za sve što je bilo, za sve što je i za sve što će biti. 

Alen Andraković

 

grb bijeli

 

OPĆINA SEMELJCI

Adresa: Kolodvorska 2 - Telefon: 031 856 310 Fax: 031 856 197

OIB: 41900631748 - IBAN: HR9425000091838600000

E-mail: opcina.semeljci@os.t-com.hr