Općini Semeljci dodijeljeno priznanje za dostignuće u zaštiti okoliša u 2016.

U prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović uručio je nagrade i priznanja za dostignuća u zaštiti okoliša u 2016. godini predstavnicima jedinica lokalne samouprave, udruga, poslovnog sektora te pojedincima iz odgojno-obrazovnih institucija. Dobitnici nagrada i priznanja su izabrani na javnom natječaju Ministarstva zaštite okoliša i prirode na koji su se mogli prijavljivati projekti iz područja zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti i promicanja održivog razvoja.

Nagrade i priznanja dodjeljena su za četiri područja – jedinice lokalne samouprave, udruge, pojedince u odgojno-obrazovnim institucijama te za poslovni sektor. Na natječaj je pristiglo ukupno 45 prijava u svim kategorijama.

Među dobitnicima priznanja nalazi se Općina Semeljci za svoju uspostavu odlaganja otpada u skladu s europskim standardima.

Općina Semeljci je u proteklom razdoblju pokrenula više mjera za održivo gospodarenje otpadom na području općine. Tako je sanirala i zatvorila jedno odlagalište komunalnog otpada dok se na drugo odlagalište odlaže samo otpad iz zelenih spremnika. Količina otpada je smanjena za 70% te se odvaja na kućnom pragu, kontrolira, sortira i reciklira u skladu s europskim propisima.

“Samo u posljednje dvije godine Općina je sanirala prvo odlagalište komunalnog otpada u Semeljcima u stopostotnom iznosu sredstvima EU fondova, sanirano je i drugo odlagalište u Koritni koje se sada koristi i izgrađena je nova kaseta s reciklažnim dvorištem, svim domaćinstvima su podijeljene četiri kante tako da se na kućnom pragu razvrstava otpad, a svih ostalih 24 vrste otpada se razvrstava u reciklažnom dvorištu i taj otpad šaljemo, prodajemo, odnosno odvozimo prerađivačima”, pojašnjava načelnik Lončarević razloge zbog kojih je Općina dobila priznanje Ministarstva zaštite okoliša.

 

grb bijeli

 

OPĆINA SEMELJCI

Adresa: Kolodvorska 2 - Telefon: 031 856 310 Fax: 031 856 197

OIB: 41900631748 - IBAN: HR9425000091838600000

E-mail: opcina.semeljci@os.t-com.hr