XIII. Eukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera

Slavonija, regija koja je nekad bila sinonim za najbogatiji dio Hrvatske u kojem su postojale mnoge zadruge, bogata imanja, u kojoj je populacija bezbrižno živjela danas je sinonim za preživljavanje i opstanak najupornijih. Mnoge društvene, demografske, gospodarske i promjene u okolišu pogodile su Slavoniju i dovele ju do siromaštva, gubitka tradicionalnih vrijednosti i ono najgore, populacije. Međutim, proizvodi i načini proizvodnje određenih Slavonskih gastronomskih delicija i pića preživjeli su sve do danas, stvarajući tako specijalitete s dugom poviješću i jedinstvenim okusom. Primjeri takvih proizvoda su slavonski kulen i rakija. O kulenu ne treba puno pričati, zaštićeno kulturno dobro paprenog okusa, danas i cijene, koji se oduvijek koristio za posebne prigode. Kao i rakija. Rakija je jako alkoholno piće (40-50% alkohola) s dugom poviješću koje se u davnina proizvodila uglavnom od šljive, a danas od gotovo svakog voća koje uspijeva na ovim prostorima. U manjim količinama služi kao zaštita imuniteta, za dezinfekciju rana, kao aperitiv, itd. Proizvodnja rakije u Slavoniji i Baranji ima dugu povijest. U prošlom stoljeću gotovo svaka kuća imala je nekoliko stabala voća, većinom šljive, od kojih bi proizvodili šljivovicu za svoje potrebe. Danas je slika sasvim drugačija, administrativni i porezni nameti natjerali su slavonce da odustanu od proizvodnje rakije, do mjere da su prodali kazane koje su generacije koristile, a stabla povadili. Ostali su samo najuporniji koji unatoč jako visokim porezima proizvode iznimno kvalitetne voćne rakije i likere, a uzorak svog proizvoda dali su ocijeniti na 8. po redu Edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera u organizaciji Županijske komore Osijek i Općine Semeljci.

Ocjenu kvalitete izvršio je Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, dok je svečana dodjela priznanja održana 24. studenog, tradicionalno u Općini Semeljci. Na ocjenjivanje je pristiglo ukupno 256 uzoraka voćnih rakija i likera, i to 75 od šljivovice te 112 uzoraka rakije od kruške, jabukovače, lozovače, komovice, travarice, kajsijevače, dunjevače, breskovače i mnogih drugih vrsta voća. Osim voćnih rakija, ocjenilo se i 67 uzoraka različitih voćnih likera. Prije samog proglašenja održano je edukativno-stručno predavanje Prehrambeno-tehnološkog fakulteta te mađarskog stručnjaka koji je uz pomoć prevoditeljice uspio prenijeti iskustvo proizvodnje alkoholnih pića u Mađarskoj pred 70 nazočnih.

 

Šampion ovogodišnjeg, XIII. Eukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera je g. Stjepan Čango iz Čepina s najboljom šljivovicom. „Puno proizvođača ne zna da se onaj prvi dio, tzv. prvotok, mora odstraniti, odvojiti. To je čak do 1 litre na kazan od 100 litara“, ističe Stjepan. Također je napomenuo da je bitna urednost i čistoća svih aspekata proizvodnje, od početka do kraja, kao i zrelost voća. Najbolju rakiju od kruške proizveo je OPG Ljubica Blažević iz Koritne, jabukovaču g. Željko Bratić iz Čepina, lozovaču g. Tomislav Babić iz Osijeka, itd. Nakon proglašenja pobjednika i dodjela diploma, druženje se nastavilo uz prigodan domjenak. Događaji poput „Edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera“ koji organizira Općina Semeljci korisni su proizvođačima jer na taj način mogu razmijeniti iskustva i znanje, prezentirati i promovirati svoj trud te ocijeniti kvalitetu proizvedenih voćnih rakija i likera. 

 

grb bijeli

 

OPĆINA SEMELJCI

Adresa: Kolodvorska 2 - Telefon: 031 856 310 Fax: 031 856 197

OIB: 41900631748 - IBAN: HR9425000091838600000

E-mail: opcina.semeljci@os.t-com.hr