Slavonija u Bruxellesu

Proteklog je tjedna slavonska pjesma zaorila Europskim parlamentom. Dana 15. i 16. svibnja u Europskom parlamentu u Bruxellesu Marijana Petir je u sklopu Europske godine kulturne baštine predstavila bogatu kulturnu baštinu Slavonije kroz nastupe KUD-a Šokadija iz Strizivojne i KUD-a Seljačka sloga iz Šljivoševaca.

Uz članove KUD-ova te dožupana Osječko-baranjske županije, na predstavljanju su sudjelovali i načelnik općine Strizivojna Josip Jakobović te predstavnice općina Satnica Đakovačka, Viškovci te predstavnica naše Općine Semeljci Zrinka Nakić Benc. Ove tri općine udružile su znanje kako bi zajednički radile na projektima za razvoj Slavonije. Zastupnica Petir prepoznala je trud i rad i stoga ih nagradila putom u Bruxelles.

U Bruxelles su stigle i profesorice iz Isusovačke klasične gimnazije iz Osijeka, jedne od 25 hrvatskih Škola ambasadora Europskoga parlamenta, kao i pobjednica natječaja Gospodarskog lista iz poznavanja EU i Zajedničke poljoprivredne politike, mlada Doroteja Požarić koju je zastupnica Petir ugostila u Europskom parlamentu.

Maja Muškić predstavila je svoju izložbu Ljelja, koje se od 2009. godine nalaze na UNESCO-vom popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstava

Osim bogate kulturne baštine, Slavonija se diči i dugom tradicijom uzgoja konja. Bogatstvo Državne ergele Đakovo predstavio je njezin ravnatelj Mirko Damjanović kazavši kako je ona nadaleko poznata po svojim lipicancima, čiju tradiciju uzgoja njeguje punih 212 godina.

U Europskom parlamentu svi su posjetitelji imali priliku uživati u slavonskim delicijama i specijalitetima koji dolaze izravno od lokalnih proizvođača zahvaljujući Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje.

Zastupnica Petir pozdravila je svoje goste kazavši kako joj se „u Europskoj godini kulturne baštine činilo da nema boljeg izbora nego predstaviti Hrvatsku upravo kroz Slavoniju, sa svom njezinom raskoši i ljepotom“. Petir je napomenula da se „u Slavoniji ogleda simbol trajne povezanosti čovjeka, prirode i Boga, jedne izvanredne ravnoteže koju je nemoguće ne primijetiti“. Osim toga, Slavonija zauzima posebno mjesto u njezinu srcu, i kako je kazala, ovo predstavljanje posvećuje svima koji su unatoč brojnim izazovima ostali u Slavoniji, zasukali rukave i rekli: „Ostajem na svojoj djedovini i očevini. Ovdje ću gledati kako moja djeca rastu. I ovdje ću dočekati svoju starost“. Također ga posvećuje i onima koji su otišli iz Slavonije s pozivom da se vrate doma – u Hrvatsku, u Slavoniju.

Dvodnevno predstavljanje slavonske baštine i gastronomije završilo je u srijedu nastupom KUD-ova u samom srcu Bruxellesa – na glavnom gradskom trgu Grand Placeu – gdje su izveli dio iz svog bogatog kulturno-umjetničkog programa.

 

Foto: Maja Muškić

 

grb bijeli

 

OPĆINA SEMELJCI

Adresa: Kolodvorska 2 - Telefon: 031 856 310 Fax: 031 856 197

OIB: 41900631748 - IBAN: HR9425000091838600000

E-mail: opcina.semeljci@os.t-com.hr