Pokazna vježba „Merkur 2018“

Usred neprilagođene brzine i preticanja došlo je do izravnog sudara osobnog vozila s cisterom za prijevoz goriva. Zbog velike brzine prilikom sudara, zapalilo se osobno vozilo i plamen se proširio na kamione. Brzom intervencijom i izlaskom na teren te procjenom situacije, zapovjednik DVD-a Semeljci donosi pravovremene i bitne odluke.

DVD Semeljci radi akciju:

 1. Uporaba dišnih uređaja
 2. Pomoć unesrećenima
 3. Jedna osoba je teže ozlijeđena te se poziva hitna pomoć
 4. PP aparatom - gašenje požara na osobnom vozilu
 5. Odvajanje osobnog vozila od kamiona.

Procjenom ugroženosti i eventualnog širenja požara, zapovjednik poziva ostala društva VZO na teren. Na teren dolaze:

DVD Kešinci:

 1. Uporaba dišnih aparata
 2. Uporaba brzog mlaza sa pjenilom

DVD Koritna:

 1. Regulacija prometa jednim trakom
 2. Onemogućiti pristup neovlaštenim osobama
 3. Postavljanje sigurnosne trake

DVD Vrbica:

 1. Osiguranje zgrade s lijeve strane gorućeg objekta jednim mlazom
 2. Drugi mlaz - hlađenje spremnika goriva na cisterni

DVD Mrzović:

 1. Jednim mlazom štite objekt s desne strane gorućeg objekta
 2. Drugi mlaz - hlađenje cisterne

 

Ovo je bio scenarij i tijek pokazne vježbe koju je smislio i pripremio zapovjednik DVD-a Semeljci, časnik 1. klase Ivica Gradištanac. „Provedbi same vježbe prethodili su dogovori i usuglašavanja zapovjednika VZO Semeljci oko detalja i pojedinosti, stoga se vježba provela na profesionalnoj i visokoj razini“, rekao je zapovjednik Ivica Gradištanac.

2. rujna 2018. godine (nedjelja) u 15,00 sati održana je pokazna vježba za mještane sela. Vježbi je prisustvovao velik broj mještana i ostalih posjetitelja. U vježbi su sudjelovala sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja općine Semeljci. Vježba se održala u centru sela na lokaciji ispred veterinarske stanice Merkur po kome je vježba i dobila naziv – „Merkur 2018“. Nositelj i organizator vježbe bio je DVD Semeljci. Nakon vježbe svi sudionici, uzvanici i gosti došli su u prostorije DVD-a, gdje ih je sa nekoliko rečenica pozdravio predsjednik DVD-a Semeljci Kazimir Đokić.

Uslijedila je analiza pokazne vježbe, gdje su sva društva (zapovjednici) iznjeli svoja stajališta i zapažanja i imali su uglavnom pozitivne reakcije na samu provedbu vježbe. Od gostujućih društava bili su predstavnici DVD Privlaka i članovi VZ Đakovština. Svojom nazočnošću prigodu je uveličao i župnik naše župne crkve vlč. Tadija Crnjak kojemu se i ovim putem zahvaljujemo.

Ovom prigodom uručena je diploma i medalja „Vatrogasni veteran“ počasnom predsjedniku DVD-a Semeljci gospodinu Ivanu Milaku. Diplomu i medalju uručio je predsjednik VZO Semeljci Predrag Orkić.

Na samom kraju predsjednik i zapovjednik DVD-a Semeljci uručili su priznanja svim DVD-ovima koja su učestvovala na pokaznoj vježbi. Predsjednik se posebno zahvalio upravi benzinske postaje Jozinović koji su ustupili kamionsku cisternu i uručio priznanje, te uručio priznanje veterinarskoj stanici Markur Semeljci kao pokrovitelju i zaželio ugodan boravak u prostorijama našeg društva gdje je priređen prigodan domjenak.

 

Tajnik DVD-a Semeljci

Dario Andrišek

 

grb bijeli

 

OPĆINA SEMELJCI

Adresa: Kolodvorska 2 - Telefon: 031 856 310 Fax: 031 856 197

OIB: 41900631748 - IBAN: HR9425000091838600000

E-mail: opcina.semeljci@os.t-com.hr