Štafeta smrti

U Semeljcima 26.9. prikazivanje dokumentarnog filma

 

Dokumentarni film "Štafeta smrti" podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali nakon okupacije Bogdanovaca (Vukovarska bojišnica) od 10. do 22. studenog 1991. u minskom polju nedaleko od Marinaca. 


Od 11 hrvatskih branitelja koji su te nedjelje iz okupiranih Bogdanovaca krenuli u proboj sa civilima, danas su živa samo dvojica; Ivica Jurčan i Đuro Kovačević. Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili preživjeli, ali teško ranjeni sudionici "štafete smrti"!
Smisao filma je podsjetiti na hrabrost hrvatskih branitelja i njihovo nesebično žrtvovanje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, bez obzira na kojim su se bojišnicama nalazili.

Film je režirala redateljica Nada Prkačin, a rađen je u produkciji Laudato TV - obiteljske televizije.

Dodatna vrijednost filma su mladići koji u filmu glume igrane scene jer su to redom djeca branitelja Bogdanovaca, a čak troje od njih su djeca učesnika (živih i mrtvih) stvarnog događaja „Štafete smrti“, o kojem film govori!


Projekcije filma organizira i vodi Damir Radnić, pukovnik HV-a u mirovini, učesnik Domovinskog rata, bitke za Vukovar, kao i mnogih drugih ratišta tijekom Domovinskog rata.

U prvom dijelu godine, nakon svečane premijere u Zagrebu 2.5. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, dokumentarni film “Štafeta smrti” prikazan je tijekom svibnja i lipnja u još 15 gradova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


U Vinkovcima, Zadru, Omišu, Drnišu, Splitu, Ljubuškom, Mostaru, Čapljini, Prozor-Rami, Ravnoj Gori, Kaštel Lukšiću, Slavonskom Brodu, Starom gradu Driveniku te za kraj u Jajcu.
Film je do sada vidjelo oko 5.000 gledatelja.


U drugom dijelu godine prikazivanje filma nastavlja se 22.9. u Vukovaru, u sklopu svečane akademije 204. Vukovarske brigade, a zatim slijede Cerna, Semeljci, Đakovo, Našice, Garešnica, Dugo Selo, Osijek, Varaždin, Rab, Bistra (na 1. festivalu Domoljubnog filma “Goran Lederer”), Poreč, Bogdanovci (na godišnjicu okupacije sela i događaja koji film opisuje), Kutina, Rijeka (u sklopu obilježavanja 12. Vukovara u Rijeci), te na kraju ovoga dijela godine 5.12. Dubrovniku u sklopu Dana branitelja Grada Dubrovnika.
Kako određeni dio prijava za ovaj dio godine još nije utvrđen (dan, sat i dvorana prikazivanja), nisu ni stavljeni u ovu obavijest.


Nastavak prikazivanja filma biti će u veljači 2019. kada će se tijekom te godine film, osim prikazivanja u gradovima i mjestima RH te BiH, prikazivati i u nešto udaljenijim krajevima Europe i svijeta.


Za sada su u najavama zanimanje pokazali organizatori iz Njemačke, Švicarske, Austrije, SAD-a, Kanade, Australije i Novog Zelanda.

 

grb bijeli

 

OPĆINA SEMELJCI

Adresa: Kolodvorska 2 - Telefon: 031 856 310 Fax: 031 856 197

OIB: 41900631748 - IBAN: HR9425000091838600000

E-mail: opcina.semeljci@os.t-com.hr