„Šta se jelo u Korizmi? Mrsno i nemrsno“

Svake godine, već desetu godinu za redom, u subotu pred Cvjetnicu okupe se „Semeljačke snaše“ sa svojim gostima na manifestaciji „Šta se jelo u Korizmi? Mrsno i nemrsno“. 

Ovu manifestaciju, i ove subote 19. ožujka, 2016. godine u Domu kulture u Semeljcima, otvoriti će predsjednica „Semeljačkih snaša“, Marinka Jaman, i načelnik Općine Semeljci, Grga Lončarević, a župnik Marko Milinković, blagosloviti će priređena jela i sve nazočne. 

Bogatstvo, ali i raznolikost jela, uz „Semeljačke snaše“, prikazati će i sljedeći gosti: KUD „Tamburica“ Velimirovac, KUD „Ravnica“ Stari Perkovci, KUD „Zagorci“ Beljevina, KUD „Hrvatska čitaonica“ Selci Đakovački, KUD „Vinčac“ Vrbica, Udruga roditelja „Sunce“ Mrzović.

Pučke Korizmene pjesme svog kraja predstaviti će već spomenute skupine, kojima će se pridružiti i Muška pjevačka skupina KUD-a „Lipa“.

Za ovaj, cijelu godinu iščekivani događaj, „Snaše“ iz starih ormara i sanduka izvade svoje nošnje i stare požutjele teke s receptima. Brižno i s ljubavlju one spravljaju jela koja su se prenosila s koljena na koljeno. Kuhajući ta ista arhaična jela koja su kuhale njihove mame, bake i prabake , čuvaju tradiciju i mirise prošlih vremena.

Na bogato prostrtim stolovima naći se neka poznata, ali i neka skoro zaboravljena jela.

Svako jelo priča svoju priču... Jela koja su se kuhala kada se radilo na polju, u vrijeme sjetve, u vrijeme žetve i u vrijeme kada se izvozilo đubre, morala su biti bogatija i hranjivija, nego ona za po svaki dan.

U vrijeme žetve običaj je bio da se kuhaju paprikaš od pilića ili od pataka, a na dan vršidbe guščji paprikaš. Tu je bilo i kolača: maslenica, štrudli, kifli...

U vrijeme kada se izvozilo đubre kuhao se grah sa slaninom i šunkom.

Za neke druge vrste radova kuhala se kisela čorba, ugnječeni krumpir i sušena rebra i kobasica.

A po dolasku s njiva, s kopanja, najomiljenije jelo bilo je u bunaru ohlađeno kiselo mlijeko.

Ona najobičnija jela kuhala su se svaki dan: paradjaz čorba (sufiljka), zafrigana čorba, čoravi paprikaš, priko bašće čorba...

Česta su bila jela od tijesta, slana ili slatka:  rezanci, trganci, tački, knedle, s orasima, s makom, s mrvicama, sa sirom, s pekmezom....

Nadamo se da ni ove godine niste propustili ovo naše događanje, koje je iz godine u godinu sve bolje i posjećenije.

Također ne smijemo zaboraviti ni radionicu za „Čuvarice tradicije“, učenice iz naše Osnovne škole Josipa Kozarca, u pratnji svoje voditeljice prof. Marinke Jaman, koje su uz snašu Mihaelu Šogorić i Anicu Beno učile šarati jaja na tradicionalni način voskom. Šaranje vrbovih šiba pokazale su im snaše Đuka Radonić, Katica Galović, Ružica Peler i Katica Mitrović.

Za sve one koji su zaboravili ili nisu mogli doći objavljujemo nekoliko fotografija da ih sjete na njihove prabake, bake i mame, te da sljedeće godine ne zaborave doći na našu manifestaciju „Šta se jelo u Korizmi? Mrsno i nemrsno“, u subotu, pred Cvjetnicu.

Marica Paradžiković

 

grb bijeli

 

OPĆINA SEMELJCI

Adresa: Kolodvorska 2 - Telefon: 031 856 310 Fax: 031 856 197

OIB: 41900631748 - IBAN: HR9425000091838600000

E-mail: opcina.semeljci@os.t-com.hr