Hrvoje Jurić na putu oko svijeta

Hrvoje Jurić, naš sumještanin iz Vrbice, koji već dugi niz godina putuje po Europi, o čemu je napisao dvije knjige, objavio niz putopisa i radio s najpoznatijim hrvatskim medijima (HRT, Index, Večernji list, 24 sata...) početkom lipnja krenuo je na put oko svijeta elektricnim biciklom!

Na ideju za ovaj pothvat došao je dok je putovao Norveškom po zimi, po ekstremnim uvjerima gdje se temperatura znala spustiti i do - 30 stupnjeva. Tri godine trajale su pripreme i sastanci s partnerima kako bi cijeli projekt mogao ugledati svjetlo dana.

"Projekt je vrlo složen i logistički je noćna mora jer je potrebno uskladiti se s mnogo različitih drzava, s različitim zakonima i običajima. Recimo, cijelim putem imam pratnju s kamperom gdje spavamo i to nam je putujuća kuća. Ali u Kini, koja se nalazila u prvobitnoj ruti, bismo morali angažirati njihovog vozača i ishodovati niz dozvola kako bismo uopće mogli boraviti u Kini, iako bismo imali tek 700 kilometara te zemlja. Tada sam promijenio rutu i odlučio da je najpametnije voziti do Vladivostoka, krajnjeg istoka Rusije".

Na ovom pothvatu Hrvoja prati Matija Pospihalj, snimatelj i fotograf iz Orahovice. Matija sa svojom kamerom bilježi sve najzanimljivije dijelove putovanja i od prikupljenog materijala radit će dokumentaran film, a Hrvoje će od svojih iskustava i događaja s putovanja napraviti foto knjigu.

Cijeli projekt prepoznat je od strane Giant Bicycles, najvećeg proizvođača bicikala na svijetu, koji su Hrvoju za ovaj pothvat napravili poseban okvir i složili bicikl od najboljih dijelova koji se trenutno mogu naći na tržištu. Što je ujedno i dokazano, jer kroz samu Rusiju imali su više od 10 000 kilometara, bez ikakvih problema s biciklom.

"Sama činjenica da mi je najveći proizvođač bicikala napravio bicikl po mojoj mjeri, nešto što se radi za timove koji se natječu na najprestižnijim biciklistickim utrkama poput Tour de France, veliko je priznanje za mene. Pogotovo što do prije par godina nisam imao ni ispravan bicikl. No, kad je čovjek uporan, kad se odriče i trudi, marljivo radi samo je pitanje vremena kada će doći i rezultati."

Jedan od ciljeva projekta je i postaviti Guinnessov rekord kao prva osoba koja je s elektricnim biciklom obišla cijeli svijet. Svakoga dana Matija i Hrvoje prikupljaju dokaznice i ucrtavaju rutu kojom voze, što će u konačnici provjeriti članovi komisije za Guinnessov rekord. Postoji niz pravila kojih se moraju pridržavati, ali glavno pravilo je da za samo apliciranje moraju prijeći minimalno 29 000 kilometara.

Trenutno se nalaze u Melborneu, u Australiji i iza sebe imaju nešto više od polovice od potrebnih kilometara. U Australiji je trenutno zima i dnevne temperature su do 20 stupnjeva, ali preko noći često se spuste i oko nule. Australija im je druga dionica cijelog putovanja u kojoj moraju napraviti minimalno 5200 kilometara, što je udaljenost od Pertha na zapadu i Brisbanea na istoku. Kroz Australiju susreli su se s mnogim hrvatskim iseljenicima, a jedan od njih je i kipar Marijan Bekic, koji ih je pozvao i ugostio u svom kiparskom ateljeu nedaleko od Adelaidea.

"Hrvatska zajednica je poprilično jaka u Australiji i tu se već nalaze Hrvati druge generacije, odnosno rođeni u Australiji. Kroz svoje klubove, nešto poput udruga, i dalje njeguju tradiciju iz Slavonije, Like, Dalmacije i ostalih krajeva lijepe naše. U centar u Adelaidu smo stigli u petak, taman kad su imali organiziranu riblju večeru. Mnogi su se slikali s nama, s mnogima smo pričali o projektu, a već su tu i neke naznake da se nagodinu vratimo i napravimo turneju s knjigom i filmom. Ovo je zasigurno nešto što je njima već sad zanimljivo, pogotovo pročitati kako netko iz Hrvatske gleda na njihovu drugu domovinu."

No, nije sve išlo tako glatko. U samom ulasku u Rusiju imali su problema na granici gdje su se nakon 14 sati čekanja morali vratiti nazad u Latviju i dva dana izgubili na prijevod dozvole za vozilo koje je bilo podrška na putu. Velike udaljenosti izmedju naselja u Rusiji u početku su im stvarale probleme, sve dok se nisu naviknuli i prilagodili. Međutim, promet u Rusiji nije ni približno siguran kao kod nas.

"Dva puta sam se vidio pod kotačima kamiona koji su mi išli u susret i oduzeli prednost. Da se nisam bacio preko bicikla i skočio u kanal sigurno bih završio tragično. Prejeftino gorivo (tek 4 kn litra) i dostupan alkohol loša je kombinacija, a na biciklu najmanji i najslabiji sam čimbenik prometa. Drugi problem su bile vremenske zone. S obzirom da smo išli prema istoku svakih par dana bismo ušli u drugu vremensku zonu koja je sat vremena ispred nas. To znači da smo svako malo imali 1 sat manje za spavanje. U konačnici, do Vladivostoka smo izgubili sedam sati."

No ovaj hrabri slavonski duo putuje i dalje i nakon dva dana odmora u Melborneu, gdje su zapravo sortirali fotografije i video materijal za sponzore, nastavljaju dalje. Nakon Brisbanea ukrcavaju se na let od 14 sati koji ih vodi sve do Vancouvera, gdje uzimaju drugi kamper, baterije za bicikl i ostalu opremu i voze se sve do samog sjeverozapada kontinenta, gradica Anchorage. To će ujedno biti treća dionica putovanja na kojoj trebaju prijeći vise od 8000 km, nakon cega lete za Portugal i voze sve do ducana Giant Zagreb, koji je bio početna, a time je i završna točka putovanja.

Hrvoje je ujedno pokrenuo i humanitarnu kampanju s kojom prikuplja donacije za samohrane majke na podrucju Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Preko Indiegogo platforme i crowdfunding kampanje trenutno je prikupio vise od 20.000,00 kuna, s kojima planira kupiti najosnovnije namirnice i dostaviti ih na područja širom ove tri zemlje.

"Mislim da svatko od nas s vremena na vrijeme mora napraviti nešto dobro za društvo. Ja sam ovdje posrednik između onih kojima je pomoć potrebna i onih koji mogu pomoći. Moj doprinos je kroz jedan bicikl, nekoliko kaciga, dresova i drugih predmeta koji su obišli cijeli svijet. Nema drugog načina ako želimo da ova zajednica uspije i da funkcionira. Ukoliko samo uzimamo, to dobro će jednog dana nestati i zato sam siguran da zajedno možemo puno toga napraviti".

DOBROVOLJNA VATROGASNA DRUŠTVA

DVD MRZOVIĆ

DVD MRZOVIĆ

DVD Mrzović kao ostalo dobrovoljno vatrogasno društvo ima ukupno 32 aktivna člana od kojih je 10 članova s obavljenim liječničkim pregledima i potrebnim vatrogasnim zvanjima potrebnim za sudjelovanje na vatrogasnim intervencijama. Unutar 15 minuta članovi mogu izvršiti odlazak na intervenciju, a pokrivaju područje odgovornosti u mjestu Mrzović.

Društvo posjeduje navalno vozilo kapaciteta 2400 litara, traktorsku cisternu kapaciteta 5000 litara i kombi vozilo za prijevoz vatrogasaca. Društvo ima vatrogasni dom i plinski grijane garaže za navalno i kombi vozilo. Na krovu vatrogasnog doma nalazi se električna sirena koja svojom čujnošću pokriva mjesta Mrzović, Vrbica i Kešinci.  

Od ostale opreme društvo posjeduje dvije vatrogasne motorne štrcaljke, te ostalu opremu potrebnu za vatrogasnu djelatnost. Također društvo posjeduje tri kompleta za osobnu zaštitu vatrogasaca i šest odijela za požare otvorenih prostora. 

Osobe koje zastupaju društvo su:

-predsjednik Hrvoje Bednjanić, vatrogasni dočasnik, tel: 092/2698-875;

-zapovjednik Ivan Rendulić, vatrogasni dočasnik, tel: 091/5009-863.

DVD Mrzović je ostalo dobrovoljno vatrogasno društvo

Tajnik VZO Semeljci  Boris Sarka

DVD KORITNA

DVD KORITNA

DVD Koritna kao ostalo dobrovoljno vatrogasno društvo ima ukupno 25 aktivnih članova od kojih je 11 članova s obavljenim liječničkim pregledima i potrebnim vatrogasnim zvanjima potrebnim za sudjelovanje na vatrogasnim intervencijama.

Unutar 15 minuta članovi mogu izvršiti odlazak na intervenciju, a pokrivaju područje odgovornosti u mjestu Koritna.

Društvo posjeduje navalno vozilo kapaciteta 2400 litara i traktorsku cisternu kapaciteta 3000 litara. Društvo ima novosagrađeni vatrogasni dom sa dvije plinski grijane garaže za navalno vozilo. Na krovu vatrogasnog doma nalazi se električna sirena koja svojom čujnošću pokriva mjesta Koritna, Semeljci i Kešinci.  

Od ostale opreme društvo posjeduje vatrogasnu motornu štrcaljku, te ostalu opremu potrebnu za vatrogasnu djelatnost. Također društvo posjeduje šest odijela za požare otvorenih prostora. 

Osobe koje zastupaju društvo su:

-predsjednik Ivan Marić, vatrogasac I. klase, tel: 098/9066-029;

-zapovjednik Mato Kuna, vatrogasni časnik, tel: 091/1606-383.

DVD Koritna je ostalo dobrovoljno vatrogasno društvo

DVD VRBICA

DVD VRBICA

DVD Vrbica kao ostalo dobrovoljno vatrogasno društvo ima ukupno 48 aktivnih članova od kojih je 10 članova s obavljenim liječničkim pregledima i potrebnim vatrogasnim zvanjima potrebnim za sudjelovanje na vatrogasnim intervencijama. Unutar 15 minuta članovi mogu izvršiti odlazak na intervenciju, a pokrivaju područje odgovornosti u mjestu Vrbica.

Društvo posjeduje navalno vozilo kapaciteta 2400 litara, traktorsku cisternu kapaciteta 5000 litara i kombi vozilo za prijevoz vatrogasaca. Društvo ima vatrogasni dom i plinski grijane garaže za navalno i kombi vozilo. Na krovu vatrogasnog doma nalazi se električna sirena koja svojom čujnošću pokriva mjesta Vrbica, Mrzović i Kešinci.  

Od ostale opreme društvo posjeduje vatrogasnu motornu štrcaljku, električnu potopnu pumpu, te ostalu opremu potrebnu za vatrogasnu djelatnost. Također društvo posjeduje tri kompleta za osobnu zaštitu vatrogasaca i šest odijela za požare otvorenih prostora. 

Osobe koje zastupaju društvo su:

-predsjednik Josip Macokatić, vatrogasni dočasnik, tel: 099/2257-487;

-zapovjednik Mario Novak, vatrogasni časnik, tel: 092/1683-772.

 

DVD Vrbica je ostalo dobrovoljno vatrogasno društvo

DVD SEMELJCI

DVD SEMELJCI

DVD Semeljci kao drugo središnje dobrovoljno vatrogasno društvo ima ukupno 36 aktivnih članova od kojih je 10 članova s obavljenim liječničkim pregledima i potrebnim vatrogasnim zvanjima potrebnim za sudjelovanje na vatrogasnim intervencijama. Unutar 15 minuta članovi mogu izvršiti odlazak na intervenciju, a pokrivaju područje odgovornosti u mjestima Semeljci i Koritna, a po potrebi i u Kešincima, Vrbici i Mrzoviću.

Društvo posjeduje navalno vozilo kapaciteta 800 litara, traktorsku cisternu kapaciteta 5000 litara. Društvo ima vatrogasni dom i plinski grijanu garažu za navalno  vozilo. Na krovu vatrogasnog doma nalazi se električna sirena koja svojom čujnošću pokriva sva mjesta u općini Semeljci.  

Od ostale opreme društvo posjeduje dvije vatrogasne motorne štrcaljke, te ostalu opremu potrebnu za vatrogasnu djelatnost. Također društvo posjeduje deset kompleta za osobnu zaštitu vatrogasaca, šest odijela za požare otvorenih prostora te jedan komplet izolacionih aparata za zaštitu dišnih organa. 

Osobe koje zastupaju društvo su:

-predsjednik Kazimir Đokić, vatrogasac I. klase, tel: 091/2856-856;

-zapovjednik Goran Živković, vatrogasni časnik, tel: 091/1603-239.

DVD Semeljci je ostalo dobrovoljno vatrogasno društvo

DVD KEŠINCI

DVD KEŠINCI

DVD Kešinci je središnje dobrovoljno vatrogasno društvo koje je najopremljenije i najbrojnije u Zajednici. Ukupno broji 88 aktivnih članova od kojih je 20 članova s obavljenim liječničkim pregledima i potrebnim vatrogasnim zvanjima potrebnim za sudjelovanje na vatrogasnim intervencijama. Unutar 10 minuta članovi mogu izvršiti odlazak na intervenciju, a pokrivaju područje odgovornosti u mjestima Kešinci, Vrbica i Mrzović, a po potrebi i u Semeljcima i Koritni.

Društvo posjeduje navalno vozilo kapaciteta 2400 litara, autocisternu kapaciteta 9000 litara i kombi vozilo za prijevoz vatrogasaca. Društvo ima vatrogasni dom i plinski grijane garaže za navalno i kombi vozilo, dok autocisterna stoji u dvorištu jer zbog svojih dimenzija ne može ući u spremišta, te je u zimskom periodu izvan funkcije. Na krovu vatrogasnog doma nalazi se električna sirena koja svojom čujnošću pokriva sva mjesta u općini Semeljci.  

Od ostale opreme društvo posjeduje vatrogasnu motornu štrcaljku, električnu potopnu pumpu, komplet dimnjačarskog alata, opremu za tehničke intervencije (hidraulične škare i razupre), motornu pilu, raze specijalne armature, te ostalu opremu potrebnu za vatrogasnu djelatnost. Također društvo posjeduje deset kompleta za osobnu zaštitu vatrogasaca, šest odijela za požare otvorenih prostora te dva kompleta izolacionih aparata za zaštitu dišnih organa. 

Osobe koje zastupaju društvo su:

-predsjednik Predrag Orkić, vatrogasni časnik, tel: 091/3856-200;

-zapovjednik Mario Radonić, vatrogasni časnik I. klase, tel: 091/3856-173;

-tajnik Boris Sarka,vatrogasni dočasnik, tel: 091/3856-160.

DVD Kešinci je središnje dobrovoljno vatrogasno društvo

 

grb bijeli

 

OPĆINA SEMELJCI

Adresa: Kolodvorska 2 - Telefon: 031 856 310 Fax: 031 856 197

OIB: 41900631748 - IBAN: HR9425000091838600000

E-mail: opcina.semeljci@os.t-com.hr